Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   One World România la Chişinău

One World România la Chişinău

La 10 mai, în prima zi a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, începând cu ora 12:00, vor fi proiectate 4 filme din selecţia One World Romania 2012, cu participarea reprezentanților festivalului de la București, inclusiv renumitul documentarist român, Alexandru Solomon.

“One World Romania există de 5 ani. Este singurul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România. Festivalul nu este competitiv din convingere şi tot din convingere încearcă să se apropie de alte festivaluri cu care simte că împărtăşeşte ceva: dragostea pentru documentar, ideea că filmele pot fi începutul unui dialog cu societatea sau convingerea că un film bun face cât multe conferinţe. CRONOGRAF – care anul acesta împlineşte de două ori vârsta One World Romania – este unul dintre acestea.” (Alexandru Solomon, directorul One World Romania)

Aşadar, pe 10 mai, în prima zi a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, începând cu ora 12:00, vor fi proiectate 4 filme din selecţia One World Romania 2012, cu participarea reprezentanților festivalului de la București, inclusiv renumitul documentarist român, Alexandru Solomon.

Lista filmelor One World Romania la CRONOGRAF poate fi accesată aici http://cronograf.md/evenimente/owr/).

După proiecţia One World Romania, la ora 19.00, va începe ceremonia de deschidere a FIFD CRONOGRAF, ediţia a X-a. Filmul din deschidere “Adevărata reţea socială / The real social network” (Marea Britanie, 2011), de asemenea oferit de One World Romania, este un portret proaspăt al noii generații a protestului, crescută în era virtuală. Regizorii filmului au participat ei înșiși la mișcările protestatare britanice din 2010-2011, declanșate ca reacție la mărirea taxelor de școlarizare în universități. Timp de 6 luni au avut acces la întâlnirile secrete ale unui grup de studenți londonezi, care modificau sisteme de software, ocupau universități și închideau bănci. De-a lungul acestei perioade, au ajutat la închegarea unei mișcări care se reverberează și azi pe tot globul.

“The Real Social Network” surprinde pasiunea, furia și tehnologia care au schimbat pentru totdeauna regulile jocului între cei aflați la putere și noi ceilalți (trailerul poate fi urmărit aici http://cronograf.md/evenimente/10-mai/). Filmul ne face să reflectăm asupra evenimentelor din 7 aprilie 2009 de la Chișinău.

FIFD CRONOGRAF, ediţia a X-a, se va desfăşura în perioada 10-15 mai la cinematograful Odeon, str. Eminescu 55 .

Vă aşteptăm din nou în faţa “ecranului unde realitatea devine artă”.